жанрове


актуално актуално

Виж всички новиниоще новини

2017-03-06

Не пропускайте премиерата на сборника с разкази „Образи и отражения” – дебют на сцената на българската художествена...

ощеоще

2017-02-28

ИНСТИТУТ ЗА ИНТЕГРАЛНО РАЗВИТИЕиИНСТИТУТ ПО ЕНЕРГИЙНА ПСИХОЛОГИЯ - БЪЛГАРИЯв партньорство сLIBRE UNIVERSITE DU SAMADEVA - ФРАНЦИЯорганизират ЕЮ...

ощеоще

2017-02-27

От 20 март до 3 април’2017 във Варна започва курс по Юмейхо воден от лицензиран преподавател. На завършилите курса се издава оригинална...

ощеоще

Шантарам

Шантарам
Рейтинг : 93% (331 точки от 71 гласували)
Цена: 27.00 лв.  ПОРЪЧАЙПОРЪЧАЙ Всичко от Автор: Грегъри Дейвид Робъртс
Всичко от Издател: Оргон
Всичко от Преводач: Светлана Комогорова - Комата
Година на издаване: 2010 г.
Формат: 21.5х14.5 см.
Обем: 868 стр.
Корица: мека
Наличност: ДА
Категории: Художествена литература
Трилъри и криминални
Биографични и мемоарни

Автобиографичен роман.
Това е книгата, за чиито филмови права Warner Bross. плати 2 милиона долара, и която ентусиазира кого ли не – от Мадона до Ръсел Кроу и Джони Деп.

Контрабандист за Бомбайската мафия, дилър на дрога, избягал затворник, извършил 24 банкови обира с пистолет играчка, бандитът-джентълмен, който казва „моля” и „благодаря” по време на обирите си и носи триредни костюми, човекът, създал безплатна клиника за бедняци в бордеите на Бомбай, Грегъри Дейвид Робъртс е една от най-интересните личности на съвремието и един от най-изключителните таланти в съвременната литература.  


 „Романът на Дейвид Робъртс Шантарам гарантирано ще направи живота Ви по-необикновен… Г-н Робъртс е сравняван с кого ли не – от Мелвил до Хемингуей.“ The Wall Street Journal

  

„Вълнуващо... прочувствено, екранизирано усещане. Сензационно четиво.“ Publishers Weekly

  

„Този, когото Шантарам не успее да докосне, е или без сърце, или мъртъв – или и двете. Не съм имал по-хубави моменти от години. Шантарам просто е „1001 нощи“ на Новия век. Всеки, който обича да чете, е търсил тази книга през целия си четящ живот.“ ― Джонатан Карол

„Блестящо, развлекателно... Дълбокото екранизирано усещане за красота впечатлява.“ ― USA Today

„Тази широка автобиографична новела е ярък разказ за vida loca (лудия живот) на Дейвид Робъртс. Не позволявайте обема на книгата да Ви прогони! Шантарам е един от най-увличащите разкази за лично изкупление, които ще прочетете някога.“ ― Giant magazine

„Елегантно написано, взривяващо с всяка следваща страница. Роман с ключ към отговорите. Пресъздава блестящо Индия, позната на малцина извън нея.“ Kirkus Rewievs

„Шантарам е цветна забава, която прераства в нещо колосално и пресъздава пикантния хаос на Бомбай.“ Minneapolis Stars Tribune

„Шантарам е истинска епика. Огромна, хаотична, над върха, завладяваща, дълга глупава история.“ The Seattle Times

 „Ако някой ме попита за какво се отнася книгата, бих отговорил – за всичко, за всичко в света. Грегъри Дейвид Робъртс направи това за Бомбай, което Лауренс Дюрел направи за Александрия, което Мелвил направи за Южните Морета, а Торо – за Уалдън Пойнт. Това го прави вечен участник в световната литература.“ ― Пат Конрой

 

През 2010 г. Светлана Комогорова-Комата получи за "Шантарам" Специалната награда за превод "Кръстан Дянков" на фондация "Елизабет Костова"

Виж повече от книгата в PDF

 

 

Интервю с ГРЕГЪРИ ДЕЙВИД РОБЪРТС, автор на Ш А Н Т А Р А М

Трябва ли човек да е малко луд, за да напише хубава книга?

Гр. Д. Р.: Всичко зависи от това какво разбираш под понятията „луд” и „хубава книга”. Нека приемем, че „луд” означава умствено нестабилен, а „хубава книга” е книга, която използва писателската дарба на някого, за да забавлява читателя. В такъв случай, ако си малко луд, може и да напишеш хубава книга, но бъди сигурен, че няма да можеш да напишеш изключителна книга.  

 

Бестселърът ШАНТАРАМ е уникална смесица от житейска история, емоция, философия и неповторима художественост. Каква е формулата ти за успех?

Гр. Д. Р.: Аз нямам формула за успех. Но имам литературна философия и може би тя помогна за успеха на книгата ми. Моята литературна философия твърди, че великото писателско изкуство използва литературните похвати, за да грабне и пренесе читателя през любовта на автора и да създаде пространство, в което той да се докосне до някои аспекти на всемирната истина.

Откъде черпиш енергията и вдъхновението си?

Гр. Д. Р.: Вдъхновявам се от любовта си към хората, както и от чудния Космос, който е създал тези великолепни създания. Вдъхновявам се от онзи възторг, който е вечният и динамичен двигател зад всяко креативно изкуство. 

Въпреки буреносния ти живот и трудните моменти, през които си минал, написаното ме кара да мисля, че сякаш  винаги си служил на някаква благородна кауза. Има ли нещо вярно в това?

Гр. Д. Р.: Няма такова нещо като „добри” и „лоши” хора. По-скоро това, което хората вършат, е „добро” или „зло”, и всеки от нас – наистина всеки – върши неща, които са добри, и неща, които са зли. През живота си направих много неща, за които никой няма да отрече, че са лоши. Но също така спасих живота на повече от 300 души, които определено щяха да умрат, ако не бях лекувал болестите им и не им бях помогнал да се възстановят.

Както всеки друг човек по света, аз съм вършил и добро, и зло. Така че, що се отнася до това, дали винаги съм „служил на благородна кауза”, трябва да си призная, че е имало времена, в които това не беше точно така.

След всички трансформации и превъплъщения какво е мнението ти за съдбата? До каква степен тя определя живота ни?

Гр. Д. Р.: Предопределеността е смесица от нашия генетичен код – сбора характеристики, които наследяваме от уникалната комбинация на 23-те хромозоми, предадени от родителите ни – плюс матрицата, в която живеем. Ние не избираме родителите си или нашата ДНК, нито времето, държавата и социалното положение, в които попадаме по рождение. Всички тези неща са предварително предопределени и са израз на нашата Участ. Социалното и психологичното обкръжение оказват влияние върху нас и оформят човека, в който неусетно се превръщаме. Всички фактори на заобикалящата среда можем да наречем „душевно инженерство”. Но как подхождаме към цялата тази Участ, т.е. към предопределеността и към „душевното инженерство”, използвайки нашата напълно разгърната воля на зрели хора, вече е израз на Съдбата ни.

За някои хора Участта или „душевното инженерство” са изключително смазващи фактори и те нямат достатъчно воля, за да направляват живота си. Тяхната Съдба е, така да се каже, предпрограмирана и е тотално извън техен контрол. При други обаче волята е достатъчни силна, за да преодолее Участта и душевното инженерство. За тях бих казал, че наистина направляват собствената си Съдба. Истината, макар и твърде често забулена зад бурята на живота ни, е, че всеки един от нас е свободен да упражни волята си, за да оформи собствената си Съдба.

От написаното за хората и живота в Индия, излиза ли, че и гангстерите имат важна роля в обществото? Поддържате ли все още връзки с гундите?

Гр. Д. Р.: Всички с изключение само на един от моите приятели-гунди от онова време са мъртви. Бяхме кръг от 15 гангстери, пренасящи оръжие, но само един освен мен все още е жив. На въпроса ти обаче дали и гангстерите имат важна за обществото роля, не бих се съгласил с подобно твърдение. Виж, учителите определено имат важна роля в обществото. Докторите и медицинските сестри също имат важна роля. Метачите на улици, събирачите на боклук, водопроводчиците, електротехниците и дърводелците имат важна роля. Без тези хора обществото ни би обедняло по един фундаментален и очевиден начин. Гангстерите обаче – както и свещениците, и повечето адвокати – спокойно биха могли да изчезнат от света, без дори и да забележим.

 

Любопитен съм какво става с филма по книгата ти ШАНТАРАМ. Кога очакваш да се появи на бял свят?

Гр. Д. Р.: Чакаме Джони Деп да намери време за този проект. Подготовката вървеше много добре до началото на 2008 г., но след стачката на сценаристите в Холивуд нещата замряха. Известно ми е, че Джони е планирал да отдели време по проекта ШАНТАРАМ за края на 2010 г., така че очакваме заснемането на филма да започне тогава.

Интервюто взе Светослав К. КоевЧитател
17-08-2017г.
Кога излиза новата книга ?
Иренката
12-12-2014г.
Страхотно изграден стил на писане, а за първа книга наистина съвършен - философията за живота неусетно се вплита в разказа. Да, първата част е по-динамична, но ... ЖИВОТЪТ е такъв - на моменти шарен, след това суров - все пак е автобиография. Книгата е уникална и всеки, който може да живее истнски ще го усети и преживее. Не бях се чувствала скоро толкова силно окрилена от художествен текст. Благодаря! Вие си знаете защо:)
Иван
30-10-2014г.
На мен втората част не ми хареса особен, но това е една задължителна книга
Костадин Дамянов
25-08-2014г.
Най-страхотната съвременна книга, която съм чел напоследък.
Рин
04-08-2014г.
Мразя всички, които са прочели тази книга преди мен! Велика е!
Янко Янков
08-02-2014г.
Невероятна книга. Препрочитам я за трети път и винаги има нещо ново, което не съм забелязал!
Име
 
Код за сигурност Нова картинка
CAPTCHA Image
Коментар
 
подобни книги
топ 10 книги
2
Грегъри Дейвид Робъртс
3
Грегъри Дейвид Робъртс
4
Паула Хоукинс
5
Джонатан Франзен
Виж всички мнения Виж всички мнения

Виж всички мнениявашето мнение за онлайн книжарница

Ганка Косекова
2015-12-21
ОБСЛУЖВАНЕ обслужване обслужване обслужване обслужване обслужване обслужване
ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ
БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА
КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ
КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ
Доволна съм, че бързо и безпроблемно получих желаната книга.
Александър Димитров
2015-05-09
ОБСЛУЖВАНЕ обслужване обслужване обслужване обслужване обслужване обслужване
ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ ЦЕНИ
БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА БЪРЗИНА НА ДОСТАВКАТА
КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ КОМУНИКАЦИЯ
КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ КОРЕКТНОСТ
За първи път направих поръчка миналата неделя и книгата бе доставена на посочения от мен адрес в рамките на два дни. Изненеда ме бързото обработване на моята поръчка и бързата доставака. Благодаря Ви!